Blogi

Siksi perustimme Konepaja-liikkeen

Pimeänä marraskuisena iltana viisi naapuria kohtasi Konepajan asuinalueen kerhohuoneessa.

Naapurustomme Facebook-ryhmässä ja pihoilla oli useampaan kertaan syntynyt keskustelua siitä, että pitäisikö alueelle perustaa oma asukasyhdistys. Ajatus ei ollut tuulesta temmattu, sillä jatkuvasti rakentuva Konepaja-alue on viimeisten vuosien aikana muodostunut hyvin omaleimaiseksi alueeksi.

Konepaja-alue sijaitsee virallisesti Vallilassa, mutta Teollisuuskatu ja teollisuusalue käytännössä erottaa sen muusta Vallilasta varsin selväpiirteisesti. Reilun kymmenen vuoden aikana rakentunut ja yhä rakentuva Konepajan asuinalue on jo nyt yhtenäinen ja persoonallinen siimes, jonka asukkaat kaipasivat jonkinlaista organisaatiota vaikutuskanavakseen ja yhdistämään ihmisiä.

Suomi on asukasyhdistysten luvattu maa. Itsekin toimin viisi vuotta Roihuvuori-seuran hallituksessa, ja tuosta ajasta on lähes pelkästään positiivista sanottavaa. Samalla kuitenkin ymmärsin, että yllättävän suuri osa tekemisestä menee järjestöbyrokratian suorittamiseen. Siis niiden sääntömääräisten asiakirjojen valmisteluun, kokouskutsujen lähettämiseen ja vastaavaan.

Toinen syy kriittisyyteeni asukasyhdistyksen perustamiseen oli näkökulman rajoittuneisuus. Asukasyhdistys nimensä mukaisesti edustaa alueen asukkaita. Toki itse tekeminen on loppupeleissä järjestöaktiiveista itsestään kiinni, mutta organisaatiomuoto helposti ohjaa ajattelemaan vain asukkaita ja sivuuttaa alueen työntekijät ja yrittäjät.

Siispä avarakatseisempi, käytännöllisempi ja hyvin matalan osallistumiskynnyksen organisoitumismuoto houkutteli.

Kävimme lyhyen keskustelun kiinnostuksen kohteista. Yhtä huoletti alueen liikennejärjestelyt, toista kiinnosti ryhtyä puuhaamaan naapureiden yhteisiä tempauksia, kuten vaikkapa kirpputoreja, hieman suuremmalla mittakaavalla. Itse nostin esiin lähistöllä olevat ja osin välitilassa olevat arvomiljööt, Pasilan veturitallit sekä Vallilan konepajan (viralliselta nimeltään kai yhä Pasilan konepaja).

Näin syntyi Konepaja-liike. Alkuvaiheet ovatkin olleet enemmän kuin vauhdikkaat.

Vain pari päivää perustamiskokouksesta ja FB-ryhmän luomisesta tuli julkisuuteen tieto VR:n tekemästä poikkeamislupahakemuksesta, joka kosketti valtavan rautakaupan perustamista Vallilan konepajalle. Uutinen sähköisti tunnelman välittömästi: jotain oli tehtävä.

Käärimme hihat ja ryhdyimme hommiin. Järjestimme tilaisuuden, jossa kaupunkisuunnitteluviraston edustajat kävivät kertomassa nykyisestä kaavasta ja suunnitelmista. Päädyimme näkemykseen, että meillä ei sinänsä ole mitään Bauhausia vastaan mutta tämän suunnitelman mittakaava on täysin väärä. Kirjoitimme mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin sekä jätimme noin 500 muun ohella muistutuksen, joissa kerroimme kantamme selvästi. Otimme yhteyttä päättäjiin, ja aloimme valmistella omaa alustavaa visiota.

KSV esitteli Brunossa asemakaavaa ja poikkeuslupahakemusta, kuuntelemassa iso joukko ihmisiä.
KSV esitteli Brunossa asemakaavaa ja poikkeuslupahakemusta, kuuntelemassa iso joukko ihmisiä.

Uusia jäseniä tulvi FB-ryhmäämme mikä kertoi, että alueen asukkaiden lisäksi myös Vallilan konepaja kaipasi kollektiivia, joka keräisi alueen kehityksestä kiinnostuneet yhteen.

Mediassa olleiden päättäjien ulostulojen ja keskusteluiden perusteella näyttää siltä, että kaupunkisuunnitteluvirasto tulee hylkäämään poikkarin. Mitä tämän jälkeen tapahtuu, sitä emme vielä tiedä. Olemme kuitenkin sitoutuneet jatkamaan työtä Vallilan konepajan hyväksi.

Vanhan konepaja-alueen kokoonpanohalli, taaempana Voimala ja sen piippu v. 1988 kuvattuna. Kuva: Johnny Korkman / Helsingin kaupunginmuseo.

Alusta asti olemme alleviivanneet sitä, että Konepaja-liikkeen toiminta perustuu YIMBY-ajatteluun (yes in my backyard) ja yhteistyöhön. Haluamme rakentaa siltaa kaikkiin osapuoliin ja auttaa luomaan sellaisen tahon, joka voisi tehdä tarjouksen suojelluista rakennuksista VR:lle. Asukkaita osallistavan yhteiskehittämisen hengessä haluaisimme, että paikalliset otettaisiin mukaan suunnitteluun. Jos alue näyttäisi viiden vuoden päästä vaikkapa tältä, olisimme erittäin iloisia.

Kahdessa kuukaudessa Konepaja-liikkeen FB-ryhmän jäsenmäärä on kasvanut 700 henkeen. Samalla alustaviin tunnusteluihimme Vallilan konepajasta kiinnostuneille on vastannut lukuisia suuria ja pieniä organisaatioita. Meillä on keskusteluyhteys VR:hin ja useisiin muihin sidosryhmiin.

Tästä on hyvä jatkaa. Konepaja-liike on aktiiviensa summa, joten tervetuloa mukaan! Jos olet kiinnostunut itäisen kantakaupungin tulevaisuudesta, niin voit osallistua esimerkiksi kirjoittamalla tähän juuri avattuun blogiin.