Uncategorized

Mitä tiedämme Vallilan Konepajan tilanteesta

Vallilan konepajan tulevaisuus on tällä hetkellä vaakalaudalla. Tilanteeseen on tullut uusia käänteitä, ja samalla epätietoisuus siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, on myös lisääntynyt.

Yritän koota tähän kirjoitukseen tärkeimmät seikat sekä sen, miksi tällä tapahtumasarjalla on laajempaa merkitystä – ei vain itäiselle kantakaupungille tai Helsingille vaan koko Suomelle.

Mistä onkaan kyse?

VR on vuosien ajan yrittänyt löytää Vallilan Konepajan kiinteistöille uuden omistajan. Rautakauppa Bauhausin suunnitelmien kariuduttua asukkaiden ja päättäjien yksituumaiseen vastustukseen tammikuussa 2017, me Konepaja-liikkeessä lähdimme etsimään uutta ostajaehdokasta.

Niinpä kutsuimme Bruce Oreckin tutustumiskäynnille. Hän kiinnostui alueesta ja käynnisti neuvottelut VR:n kanssa syksyllä 2017. Kaupan kohteena ovat konepaja-alueen suurimmat rakennukset eli Kokoonpanohalli, Sähköjunahalli ja Maalaamo (Konepajanpasaasin ympärillä olevat rakennukset).

Mitä Oreck ja VR sopivat?

Lokakuussa Oreck ja VR tekivät aiesopimuksen, jossa sovittiin tavoitellun kiinteistökaupan ehdoista ja hinnasta. VR asetti hinnan, jonka Oreck hyväksyi. Ennen kaupan varsinaista allekirjoitusta Oreck halusi tehdä tarvittavat selvitykset esimerkiksi rakennusten ja maaperän kunnosta. Oreck oli myös valmis ottamaan rakenteiden korjaamisen ja maaperän puhdistamisen kontolleen.

Alkuperäinen aikataulu oli saattaa neuvottelut päätökseen 31.12.2017 mennessä.

Miksi Oreck halusi tehdä selvitykset?

Yli satavuotiaalla konepaja-alueella on rakennettu ja huollettu junia. Vanhojen ja suojeltujen rakennusten kunnosta ja siten korjaustarpeesta ei ollut tarkkaa tietoa. Myös esimerkiksi maaperän kunto tuli selvittää kunnolla.

Kuka maksoi selvitykset?

Oreck. Hän oli valmis investoimaan selvitysten tekoon, koska hänellä oli sopimus, joka takasi yksinoikeuden neuvotella kiinteistöistä VR:n kanssa.

Ovatko asukkaat olleet mukana prosessissa?

Kyllä. Oreck oli avoin kertomaan aikeistaan ja halusi tietää, mitä mieltä asukkaat olivat hänen suunnitelmistaan. Asukastilaisuudessa oli läsnä arviolta 350 ihmistä.

Millainen Bruce Oreckin visio on?

Oreck kaavailee alueelle monipuolista ja yrittäjävetoista kohtaamis- ja markkinapaikkaa. Laajasti uutisoidusta visiosta voit lukea esimerkiksi tästä.

Miksi Konepaja-liike tukee Oreckia?

Pääsyitä on kolme.

Ensinnäkin Oreckin suunnitelma on sisällöllisesti kannatettava. Se on monipuolinen konsepti, joka rikastaisi Helsingin kaupunkikulttuuria ja tarjontaa merkittävästi.

Vähintään yhtä tärkeää on Oreckin tapa toimia. Hän on ollut avoin suunnitelmistaan. Yhteiskehittämisen nimissä hän on myös aidosti kiinnostunut siitä, mitä mieltä asukkaat ovat. Tämä edustaa juuri sitä toimintakulttuuria, jota Konepaja-liike haluaa edistää.

Oreck olisi myös kokemuksensa ja asiantuntemuksensa perusteella juuri oikea mies kehittämään suojeltuja arvokiinteistöjä. Hän on toiminut New Orleansin kaupungin museoviraston johtajana vuosina 1985-1990 ja entisöinyt historiallisesti merkittäviä kohteita yli 30 vuoden ajan. Konepajan suojellut rakennukset päätyisivät siis osaaviin käsiin.

Miksi kauppaneuvottelut venyivät?

Kiinteistöissä on pinta-alaa yli 25 000 neliömetriä. Selvitysten tekeminen ja kaikkien ison kiinteistökaupan vaatimien toimenpiteiden vieminen loppuun ei onnistunut parissa kuukaudessa.

Jatkettiinko sopimusta?

Kyllä, sopimusta jatkettiin osapuolten yhteisymmärryksessä. Helmikuussa kaikki kaupan asiakirjat sovittiin ostajan ja myyjän molempien toimesta ja kaupanteon päiväksi asetettiin 9.4.2018.

Oliko Oreckin yksinoikeus yhä voimassa?

Kyllä. Sopimus takasi yksinoikeuden neuvotella kiinteistöistä VR:n kanssa 9.4.2018 asti.

Miksi kauppoja ei kuitenkaan allekirjoitettu?

Yllättäen ja ennalta varoittamatta VR:n hallitus päätti 23.3. yksipuolisesti irtisanoutua sopimuksesta. VR halusi katsoa, onko kiinteistöistä mahdollista saada suurempi hinta.

Saiko VR uuden tarjouksen?

Kyllä, VR sai heti uuden ja korkeamman tarjouksen.

Kuka uuden tarjouksen teki ja millainen se on?

Emme tiedä. On spekuloitu, että uusi ostajaehdokas olisi alueelta pari pienempää rakennusta aiemmin ostanut Vallilan Ratapiha Oy.

Nimettömänä pysyttelevän ostajaehdokkaan suunnitelmista ei tiedetä juuri mitään. On kerrottu, että uusi ostaja ei aio tehdä mitään kuntoselvityksiä ennen kaupantekoa ja että taho aikoo myydä ainakin osan kiinteistöistä eteenpäin. Uusi ostajaehdokas ei ole tavannut Helsingin päättäjiä (esim. tässä) tai viranhaltijoita, kuten Museovirastoa.

Mikä tässä tapahtumasarjassa mättää eniten?

VR:n toimintatapa. VR ei ole toiminut oikeudenmukaisten ja reilujen liiketoimintaperiaatteiden mukaisesti, kun se irtisanoutui yksipuolisesti yhteisestä sopimuksesta vain pari viikkoa ennen sovittua kaupanteon hetkeä. Tämä ei ole eettistä.

Kieltäytyminen sovitusta kaupanteosta tilanteessa, jossa ostaja on investoinut merkittävän summan rahaa sekä yli puoli vuotta aikaa järjestelyihin, on eettisesti väärin ja sotii yleistä oikeustajua vastaan.

Vaikuttaa siltä, että VR:n toiminnan laillisuus punnitaan oikeudessa.

Miksi tapahtuneella on laajempaa merkitystä?

Se, että näin toimii valtion 100% omistama yhtiö, tekee tapahtuneesta entistä merkittävämmän. Se, että suojeltujen arvokiinteistöjen kohtalon tuntuu määrittävän yksi raha, herättää todella huolestuttavia kysymyksiä.

Näinkö toimii viime kädessä meidän suomalaisten omistama, eduskunnan omistajaohjauksessa oleva yhtiö?

VR omistaa yhä merkittävän määrän vastaavia arvokiinteistöjä ympäri Suomen. Kuinka niihin aiotaan löytää sijoittajia, mikäli myyjän toimintakulttuuri on näin epäluottamusta herättävä?

Ja mitä tällainen toimintatapa tekee yleiselle investointi-ilmapiirille? Ei ole kaukaa haettua päätellä, että tämä laajaa julkisuutta saanut episodi on tehnyt loven yleiseen halukkuuteen sijoittaa Suomeen.

Voiko tilanteeseen yhä vaikuttaa?

Tätä kirjoitettaessa lopullisia kauppoja kiinteistöistä ei ole vielä tehty. Näin ollen tilanne on yhä auki.

Voit allekirjoittaa Konepaja-liikkeen vetoomuksen, jossa vaaditaan VR:tä palaamaan neuvottelupöytään Oreckin kanssa. Vetoomuksen on allekirjoittanut ensimmäisen viikon aikana yli 5 000 ihmistä ja se on tällä hetkellä adressit.comin tämän vuoden 2. suosituin adressi.

Voit myös olla yhteydessä VR:n hallintoneuvostoon, joka valvoo VR:n toimintaa:

Simon Elo, puheenjohtaja (sin): simon.elo@parliament.fi
Touko Aalto (vihr): touko.aalto@eduskunta.fi
Thomas Blomqvist (sfp): thomas.blomqvist@riksdagen.fi
Lauri Ihalainen (sd): lauri.ihalainen@eduskunta.fi
Kalle Jokinen (kok): kalle.jokinen@eduskunta.fi
Timo V. Korhonen (kesk): timo.v.korhonen@eduskunta.fi
Joonas Leppänen (vas): joonas.leppanen@vasemmisto.fi
Arto Pirttilahti (kesk): arto.pirttilahti@eduskunta.fi
Eero Reijonen (kesk): eero.reijonen@eduskunta.fi
Katja Taimela (sd): katja.taimela@eduskunta.fi
Ville Tavio, (ps): ville.tavio@eduskunta.fi
Raija Vahasalo (kok): raija.vahasalo@eduskunta.fi

P.S.
Konepaja-liike haluaa osallistua vanhan konepaja-alueen kehittämiseen ja tuoda asukkaiden äänen kuuluviin. Olemme ajaneet tätä tavoitetta konsultoivassa ja fasilitoivassa roolissa. Emme ole olleet läsnä itse kauppaneuvotteluissa.