BlogiUncategorized

Berliinin urbaanin kulttuurin kehto: RAW-Gelände

Olemme viisi Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon opiskelijaa. Kulttuurityö kolmannella sektorilla -opintojakson puitteissa saimme mahdollisuuden ideoida toimintaa Vallilan Konepajalle. Aiheesta innostuneina päätimme lähteä yhdessä Berliiniin tutustumaan samankaltaisiin kohteisiin etsimään inspiraatiota. Tässä postauksessa kerromme yhden löytämämme mielenkiintoisen alueen historiasta sekä nykytilanteesta.

Friedrichshainissa sijaitsee yksi Berliinin viimeisistä alakulttuuriin keskittyvistä alueista nimeltään RAW-Gelände. RAW-Geländen 70 000 neliömetrin alueella on 32 toimijaa – muun muassa skeittihalli, kiipeilyhalli, sirkuskoulu sekä useita baareja ja yökerhoja. Alue on todellinen urbaanin kulttuurin kehto graffiteineen ja ränsistyneine rakennuksineen.

Pääsimme haastattelemaan yhtä toimijoista, Pascal Feucheria, Urban Spreen omistajaa. Urban Spree on urbaanin taiteen tila, joka pitää sisällään gallerian, kirjakaupan, taiteilijoiden työtiloja sekä Biergartenin eli ulkoilmaravintolan. Feucher osasi kertoa meille kattavasti alueen historiasta sekä tulevaisuudennäkymistä.

RAW-Gelände aloitti toimintansa vuonna 1867 junien korjausasemana. Toiminta jatkui Saksan yhdistymiseen asti, jolloin omistajaksi vaihtui Saksan rautatiet, Deutsche Bahn. Deutsche Bahn ei kuitenkaan keksinyt alueelle mitään käyttötarkoitusta ja se autioitui. Pian tämän jälkeen 1990-luvun puolivälissä ihmiset alkoivat valtaamaan tilaa itselleen ja järjestää alueella esimerkiksi taideprojekteja.

RAW-Geländen omistaja on vaihtunut useaan otteeseen Deutsche Bahnin jälkeen. Tällä hetkellä sen omistaa saksalainen kiinteistönvälitysyritys.

Feucherin mukaan suurin uhka on alueen purkaminen yrityksen toimesta – tilalle on kaavailtu supermarketteja ja korkeita toimistotaloja. Toimijoiden vuokrasopimukset ovat kuitenkin voimassa vuoden 2019 loppuun saakka, mutta sen jälkeen jatko on hyvin epävarmaa. Feucher kertoo, että kaupunginhallitus on toimijoiden puolella, mutta vielä ei tiedetä voivatko he vaatia alueen säilyttämistä.

Paras ratkaisu Feucherin mukaan olisi, että toimijat ostaisivat alueen yhdessä. Alueen hinta pyörii noin 20 miljoonassa eurossa, jonka vuoksi Feucher vaikuttaa skeptiseltä ja pohtii, onko toimijoilla rahkeita alueen ostamiseen.

RAW-Gelände on erityisesti nuorten aikuisten suosiossa, jotka etsivät ”Berliiniä aidoimmillaan”. Jos urbaanin kulttuurin mekka puretaan ja tilalle rakennetaan tornitaloja, Feucher uskoo, että Berliinin turismi tulee jossain määrin vähentymään. ”RAW-Gelände on ainoita paikkoja Berliinissä, jossa voi tuntea aitoa vapauden tunnetta”, Feucher hekumoi.

Vallilan Konepajan tilanne on pitkälti sama kuin RAW-Geländen alueen. Molemmat omistaa yritys, joka ei ole halukas vuokraamaan aluetta. VR haluaisi myydä Konepajan ja kiinteistöyritys haluaisi purkaa RAW-Geländen. Paras vaihtoehto molemmille olisi saada kollektiivisesti koottua rahat ja ostaa alue.

Seuraavassa postauksessa avaamme meille syntyneitä ajatuksia siitä, mitä kaikkea Vallilan Konepaja voisi pitää sisällään tulevaisuudessa niin, että Konepaja olisi mahdollista ostaa VR:ltä.

Anna, Erkka, Maija, Rosa ja Roosa