Blogi

AVOIN KIRJE VALLILAN KONEPAJAN TULEVAISUUDELLE

On tullut aika sanoa Vallilan konepajan tulevaisuudelle kyllä.

Olemme viimein, erittäin pitkän odotuksen ja epätoivoistenkin tunnelmien jälkeen, päässeet uuteen ja huikean hienoon vaiheeseen. Meillä on käsillä suunnitelma ja tahtotila, joka voi tehdä Helsingistä vielä upeamman paikan asua, elää ja vierailla.

Vuosi sitten tunnelmat olivat toisenlaiset.

Julkisuuteen tulleet suunnitelmat suuren rautakaupan rakentamiseksi eivät istuneet alueen asukkaiden tai päättäjien näkemykseen siitä, miten vanhaa konepaja-aluetta tulisi kehittää. Silloin, yhdessä yli 500 muistutuksen jättäneen yksityishenkilön, taloyhtiön ja muun tahon kanssa, sanoimme hankkeelle ei.

Nyt Konepaja-liike vetoaa kaikkiin helsinkiläisiin. Annetaan ja osoitetaan tukemme Bruce Oreckin suunnitelmille ja Vallilan konepajan valoisammalle tulevaisuudelle.

Olemme saaneet kuulla* ja lukea* Yhdysvaltojen entisen suurlähettilään visiosta. On helppo todeta, että hänen tavoitteensa ja tapansa toimia ovat Konepaja-liikkeen toiveiden mukaisia:

1. Oreck haluaa alueelle paljon erilaisia toimijoita
2. Oreck haluaa paikallista ja yrittäjälähtöistä toimintaa
3. Oreck haluaa kehittää aluetta yhdessä asukkaiden kanssa ja on avoin uusille, hulluillekin ideoille
4. Alueelle järjestetään pakolliset parkkipaikat, mutta saavutettavuus ja liikenne pohjautuu kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen

Kaikki kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Eikä se vielä olekaan todellisuutta. Neuvottelut nykyisen omistajan VR:n kanssa on saatettava päätökseen vuoden loppuun mennessä. Myös kaupungin puolelta tarvitaan hankkeelle kaikki mahdollinen tuki, sillä tätä mahdollisuutta Helsinki ei saa hukata.

Tiedämme, että matkan varrella on vielä vastaamattomia kysymyksiä. Bruce Oreck on esimerkiksi todennut, että hän ei suostu konepajahalleja ostamaan, mikäli asukkaat eivät sitä halua. Sanottakoon se tässä ja nyt: Bruce, tästä sinun ei tarvitse huolehtia. Me asukkaat otamme sinut vastaan ilomielin.

Oreckin suunnittelema The Train Factory tulee toteutuessaan olemaan Vallilan konepajan ja koko itäisen kantakaupungin alueen sykkivä sydän. Mutta kyse ei ole vain näistä rakennuksista, sillä koko Konepaja-alue pitää saada yhtä hyvään käyttöön. Suojeltujen rakennusten arvon ymmärtäviä ja alueen henkeen sopivia toimijoita on olemassa. On tärkeää, että Vallilan konepajaa kehitetään kokonaisuutena.

VR on yrittänyt myydä rakennuksia vuosikausia. Nyt sillä on mahdollisuus jättää jälkeensä ja Helsinkiin perintö, josta mikä tahansa kaupunki maailmalla olisi kateellinen. Toivomme VR:lle viisautta neuvotteluihin ja kykyä nähdä käsillä olevien suunnitelmien potentiaali. Ja tarttua tilaisuuteen.

Nyt meillä on yksi pyyntö sinulle, joka luet tämän: jaa tätä kirjettä eteenpäin. Näytetään, että me haluamme tätä. Että me välitämme Vallilan konepajasta ja Helsingistä. Ja että me voimme yhdessä luoda alueelle valoisamman tulevaisuuden.

Yhteistyöterveisin,
Konepaja-liike

* Video Oreckin ja Konepaja-liikkeen asukasillasta:
https://www.facebook.com/events/146224562665612/permalink/148329122455156/
* Ylen juttu Oreckin tavoitteista:
https://yle.fi/uutiset/3-9934934
* HS:n juttu Oreckin tavoitteista:
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005454403.html
* Konepaja-liikkeen visio:
http://www.konepajaliike.org/visio-vallilan-konepajasta/